Da's zuur

#Dazure

Da's zuur

‘Da’s zuur’, je overlijdt helaas te vroeg, maar je had geen overlijdensrisicoverzekering. Hierdoor moet jouw familie zich naast het rouwen, zich ook druk maken om hun nieuwe financiële situatie. Kunnen ze nog wel in het huis waar ze nu wonen blijven wonen? Komen ze financieel nog wel rond nu ze jouw inkomen moeten missen?

Een overlijdensrisicoverzekering loopt een bepaalde (zelf gekozen) periode en sluit je af om te voorkomen dat je nabestaanden met geldzorgen achterblijven. Gedurende een bepaalde periode is je leven verzekerd. Deze verzekering keert dus niet altijd uit. Alleen als je binnen die periode overlijdt. Het doel kan bijvoorbeeld zijn om de hypotheek (deels) af te lossen, zodat de nabestaanden in het huis kunnen blijven wonen. Je kunt zelf bepalen waar de uitkering voor gebruikt mag worden. Denk bijv. ook aan het aflossen van de lening van je auto of het betalen van de kinderopvang. Met de uitkering kunnen de nabestaanden dezelfde levensstandaard aanhouden.

Kijk hier welke overlijdensrisicoverzekering bij jou past

Da's zuur, maar mij overkomt dit niet

Je denkt misschien: ''Dit overkomt mij niet''. Helaas komt het toch vaker voor dan je denkt. In Nederland overlijden jaarlijks ruim 150.000 mensen. Uit onderzoek blijkt dat door het ontbreken van een verzekering er voor tenminste 25.000 huishoudens vaak grote financiële probleem ontstaan. Een belangrijke kostenpost hierbij zijn de woonlasten voor de huur of hypotheek. Het rouwen voor je familie is al zwaar genoeg, je wilt niet dat ze ook nog financiële zorgen krijgen.

Da's zuur, maar is te duur

Wanneer je jong bent, betaal je maandelijks voor een overlijdensrisicoverzekering meestal niet meer dan een tientje. Benieuwd wat jij per maand zou betalen? Bekijk het hier> Of neem contact op met een financieel adviseur voor passend advies.  

Wat betaal ik per maand?

Da's zuur, maar is toch verplicht bij het afsluiten van een hypotheek?

Tot een paar jaar geleden was het verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten bij een hypotheek. Dit was een mooie bescherming van de kopers van een huis. Als je (samen) een huis koopt wil je liever niet denken aan vreselijke dingen als doodgaan. Nu het niet meer verplicht is, kiezen mensen er steeds vaker voor om er geen af te sluiten. Dit is in de meeste gevallen heel onverstandig, en een goede financieel adviseur zal altijd adviseren om wél een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Want als een van de kopers toch komt te overlijden, dan zijn de financiële problemen vaak niet te overzien. Je leven staat op z’n kop omdat je partner is overleden, en dan moet je ook nog je huis gaan verkopen omdat jij alleen niet genoeg verdient voor de maandelijkse hypotheekaflossing. Maar een overlijdensrisicoverzekering hoeft niet perse aan een hypotheek gekoppeld te zijn. Er zijn natuurlijk vele andere uitgaven die gewoon doorlopen nadat iemand overlijdt.