Blijf die ORV adviseren!

#Blog

Moneyview heeft onlangs berekend dat sinds 2002 de premie van een gemiddelde ORV met een gelijkblijvende dekking 58% gedaald is. Je betaalt tegenwoordig een reële, eerlijke premie. Toch worden er steeds minder ORV’s afgesloten. Schokkend, want wanneer er geen goede regeling is voor de nabestaanden kan dat nare consequenties hebben.

Schrijnende situaties kunnen ontstaan
Na het afschaffen van de ORV-verplichting door NHG en geldverstrekkers geven klanten gemakkelijker aan: “die ORV komt later wel”. En dat gebeurt ‘later’ vaak niet meer natuurlijk. Als iemand dan ‘later’ toch komt te overlijden, zijn de consequenties vaak schrijnend. De nabestaande moet de woning verlaten en een (sociale) huurwoning is meestal niet beschikbaar. Met een ORV kan de nabestaande in de vertrouwde woning blijven en beginnen met het rouwproces.

Ook AFM vindt afname aantal ORV’s zorgelijk
Wij juichen toe dat AFM heeft aangekondigd dit jaar de zorgplicht van een ‘financieel product tijdens looptijd’ te gaan onderzoeken. De toezichthouder moet zorgen voor goede bescherming van consumenten in kwetsbare situaties. Als een belangrijk product zoals een ORV niet meer geadviseerd wordt vanwege bijvoorbeeld de angst voor Kifid, dan moet er worden ingegrepen. Kifid heeft al boetes opgelegd omdat een adviseur de plicht zou hebben om consumenten te informeren over mogelijk goedkopere ORV-alternatieven op de markt. Om dit risico te voorkomen kun je er als adviseur voor kiezen geen ORV te adviseren. Maar dat is niet de juiste keuze. De consument mag niet de dupe worden. Wij hopen en verwachten dat AFM niet alleen zal kijken naar de rol van financieel adviseurs, want ook verzekeraars moeten hun verantwoordelijkheid pakken. Premies hanteren die niet meer van deze tijd zijn, is net zo goed een ‘strafbaar feit’.

Adviseer die ORV!
Wij willen jullie, adviseurs, op het hart drukken om klanten te laten inzien waarom een ORV juist wel nodig is. Maak je je zorgen over de zorgplicht? Bij onze GoedIdee-ORV worden de premies verlaagd zodra dat mogelijk is, óók voor bestaande klanten. Hiermee voorkom je dat je klant na jaren looptijd van de ORV een te hoge premie betaalt die niet meer marktconform is. De GoedIdee heeft de beste voorwaarden en is en blijft oprecht een heel goed advies.

Kom maar met die ORV’s
Er is nogal wat commotie rondom ORV’s de laatste tijd. Er stoppen namelijk ook steeds meer verzekeraars met het aanbieden van een eigen ORV. Een reden die hiervoor genoemd wordt is dat de marges voor de verzekeraars niet groot genoeg zijn. Dit slaat de spijker op z’n kop. Want de marges moeten ook helemaal niet hoog zijn vinden wij. Samen met de verzekeraars kijken wij continu naar onze kosten en hoe we het gezamenlijk steeds weer efficiënter kunnen inrichten. Jezelf verbeteren is voor ons een continu proces. Wij geloven heilig in de ORV en blijven de beste producten ontwikkelen!