Heb jij al gehoord van de nieuwe pensioenwet?

#2026 komt steeds dichterbij

De nieuwe pensioenwet

Je hebt het vast en zeker voorbij horen en zien komen. Er komt een nieuwe pensioenwet aan, want hoe we dat nu doen kan niet langer meer. Het is te duur, te complex en roep het maar!

Het is de bedoeling dat alle pensioenregelingen voor 1 januari 2027 aangepast worden naar een premieregeling met een vaste pensioenbijdrage. Een middelloon regeling is hierdoor dan ook na 1 januari 2027 niet meer toegestaan. Uiteraard zijn er ook uitzonderingen, want we moeten het natuurlijk wel makkelijk houden! ;) Ook zijn nog niet alle ins en outs zijn bekend.

Maar 2027 komt wel steeds dichterbij! Wat al wel bekend is, is dat er veel van werkgevers verwacht zal worden. Bijvoorbeeld het hebben van een transitieplan op 1 januari 2026. Daarnaast wordt het voor zelfstandige verplicht zichzelf te verzekeren voor het risico op inkomstenverlies door ziekte en/of een ongeval (arbeidsongeschiktheid).

Hoe het er straks precies uit gaat zien is dus nog niet helemaal bekend. Wat al wel gezegd kan worden is dat er dus alleen nog maar premieregelingen zullen gelden waarbij de ingelegde premie belegd zal worden. Hierop kan rendement behaald worden, maar ook een verlies.

Moeten wij wachten tot het kabinet iets klaar heeft staan? Of gaan wij onze relaties hierbij alvast helpen? Want wat zeker is, is dat er minder pensioen opgebouwd zal gaan worden via het werkgeverspensioen. Voor een goede oudedagsvoorziening zal dan ook vaker afgeweken moeten worden naar de derde pijler.

Heb jij hier al over nagedacht voor je relaties? Is de hypotheek straks nog wel betaalbaar wanneer ze met pensioen gaan? En hoe heb je het eigenlijk voor jezelf geregeld?

Zijn pensioenen niet helemaal jouw tak van sport? Geen probleem, wij denken en brainstormen graag met je mee. Neem gerust contact met ons op.