Enquête

De impact van overlijden van je partner

Enquête: De impact van overlijden van je partner

Binnen Dazure’s Facebook-community ‘Leven en Loslaten’ zijn de volgers voornamelijk nabestaanden, mensen die troost en herkenning zoeken. De community bestaat uit ruim 18.000 volgers, slechts een klein deel is/was klant bij Dazure, vele andere Facebook gebruikers sluiten aan als ze een post liken of voorbij zien komen. Dazure heeft dit jaar binnen deze community een anonieme enquête uitgezet onder 300 weduwen en weduwnaars. De gemiddelde leeftijd van de ondervraagden is 60 jaar.

Wat kwam o.a. uit onze enquête? Van de groep van 300 ondervraagden …..:

> hadden 112 mensen een overlijdensrisicoverzekering en zijn niet financieel in de problemen gekomen

> zijn 104 mensen financieel in de problemen gekomen, omdat er geen overlijdensrisico was of omdat het bedrag van de uitkering niet toereikend was

> moesten 25 mensen noodgedwongen verhuizen en daarvan zijn een paar mensen nu nog steeds ‘rouwend’ op zoek naar een huurhuis

> had 53,3% thuiswonende kinderen toen de partner overleed

> denkt slechts 36,3% dat de meeste mensen wel weten wat een overlijdensrisicoverzekering is

> heeft 43,7% professionele hulp gekregen in het rouwproces.

109 mensen waren nog geen 50 toen de partner overleed. Van deze groep ‘jonge nabestaanden’ laten we jou een paar quotes lezen. Deze quotes laten het belang van een overlijdensrisicoverzekering zien. Tussen haakjes staat de leeftijd van de nabestaande in het jaar van overlijden van de partner:

“We moesten ons huis uit. De impact was best groot, vooral voor de kinderen, vertrouwde omgeving verlaten en weer ergens opnieuw beginnen. Ik was 2,5 maand zwanger en had vier zonen. Ik kon niet zwak zijn, ik moest voor mijn vijf kinderen sterk blijven.” (37 jr)

“Moeten verhuizen heeft heel veel impact, je hebt veel herinneringen in het huis en laat dat achter.” (43 jr)

“We hadden geen overlijdensrisicoverzekering en moesten verhuizen. Die impact was groot. Wij hadden een woonboerderij verbouwd samen met een schoonzus en zwager. Die band was hecht, ook met de kinderen. Vooral de impact op de kinderen was groot.” (42 jr)