Hogere hypotheken om het ‘droomhuis’ te kopen

#Wordt er ook aan de risico’s gedacht?

De huizenprijzen stijgen hard. Verhalen over nieuwe prijsrecords en radeloze starters zijn dagelijkse kost geworden. Door de hoge vraag wordt het aanbod op de woningmarkt steeds beperkter. Het overbieden op de vraagprijs is een standaard geworden. Er worden steeds hogere hypotheken afgesloten om het ‘droomhuis’ te kunnen kopen. Maar de hogere hypotheken zorgen ook voor een hogere maandlast. Je hebt berekend dat de klant de hogere maandlast in deze situatie net kan betalen. Maar wat als je klant arbeidsongeschikt raakt of overlijdt? Kunnen de hogere maandlasten dan nog betaald worden? Het belang om bij de hoge hypotheek de risico’s op overlijden en arbeidsongeschiktheid/werkeloosheid te verzekeren is groter dan ooit!

Er zijn steeds minder woningen te koop en de prijzen blijven stijgen. De huizenprijzen zijn vergeleken met vorig jaar gemiddeld 20 procent gestegen. Het aanbod van koopwoningen is minimaal, halverwege het tweede kwartaal van 2021 stonden er in heel Nederland 15.500 woningen te koop. Dit is 12 procent minder dan het eerste kwartaal van 2021 en zelfs 53 procent minder dan een jaar geleden. Dit zorgt ervoor dat er bij vier van de vijf aankopen een bedrag boven de vraagprijs geboden wordt. Gemiddeld wordt er nu met 8 procent overboden. Dit was in het eerst kwartaal van dit jaar gemiddeld 3,5 procent.

Samen met de klant kijk je naar wat de maximale hoogte is van de hypotheek die zij kunnen afsluiten. Door het overbieden op huizenprijzen zal de klant steeds meer bij het maximaal haalbare terechtkomen. In de situatie zoals deze nu is kan de klant de maandlasten goed betalen. Maar kan je klant ook in de woning blijven wonen als een van de partners komt te overlijden? Het is een onderwerp waar de klant tijdens de koop van een huis misschien liever niet aan denkt. Maar wel een belangrijk onderwerp dat zeker door de hogere maandlasten belangrijk is.

Naast het risico op overlijden is het risico op arbeidsongeschiktheid ook belangrijk om te bespreken. Uit onderzoek blijkt dat de kans om binnen 30 jaar arbeidsongeschikt te raken, ruim twee keer zo groot is als de kans op overlijden. Kan je klant nog in de woning blijven wonen als deze arbeidsongeschikt raakt? Dat het verkeerd kan gaan hebben we tenslotte in 2008 tijdens de kredietcrisis gezien. Er werden hoge hypotheken gesloten en door de kredietcrisis werden er veel mensen ontslagen. We moeten oppassen dat we niet in een soortgelijke situatie terecht gaan komen.

Maximaal te verzekeren bedrag verhoogd naar € 750.000
Hogere hypotheken betekent dat je als adviseur vaker een hogere overlijdensdekking zal moeten adviseren. Speciaal voor jou hebben we dan ook het maximaal te verzekeren bedrag voor de GewoonIdee by Allianz verhoogd van € 500.000 naar € 750.000. Zo kan je ook voor de hoge verzekerde bedragen profiteren van de goede voorwaarden en scherpe premie van Allianz met de service van Dazure.

De hoogte van de verzekerde bedragen van onze andere overlijdensrisicoverzekeringen zijn:
GewoonIdee by Goudse: € 750.000
GoedIdee ORV: € 2.500.000 (daarboven in overleg)