Vijf sterke nominaties voor Positive Finance Award 2017

Commoneasy, Lendahand, Otly, Fitter en Kandoor zijn genomineerd voor de Positive Finance Award 2017. Voor de jury zijn dit de meest betekenisvolle initiatieven in de financiële sector van het afgelopen jaar. De award wordt uitgereikt tijdens de Positive Finance Day op 9 november 2017 in Den Haag. Het publiek bepaalt wie de awards mee naar huis mag nemen.

De jury, bestaande uit Odette Bakker (Dazure), Antoinette Kalkman (FlexFront) Alexander Koene (BR-ND) en Jack Vos (Luyten Adviesgroep), stonden voor een lastige keuze. Er blijken namelijk bijzonder veel lichtpunten in de financiële wereld te zijn. Uit een longlist van meer dan vijftig betekenisvolle initiatieven, kozen jury en spotters dertien initiatieven die op de shortlist zijn beland. Uiteindelijk leidde dit tot vijf genomineerden in twee categorieën. “We zijn trots op al deze initiatieven die niet alleen de samenleving een dienst bewijzen, maar ook de financiële sector in een positief daglicht stellen”, zegt Odette Bakker namens de jury.

De opdracht voor de jury: zoek initiatieven binnen de financiële wereld waar de samenleving écht iets aan heeft gehad, waar mensen duurzaam mee geholpen zijn en waar de - financiële - wereld mooier door is geworden. De jury hanteert hierbij drie categorieën: initiatieven die bewezen betekenisvol zijn, vooruitstrevende initiatieven die in potentie betekenisvol zijn en personen die het verschil maken.

Commoneasy, Lendahand en Otly zijn door de jury tot winnaars uitgeroepen in de categorie ‘bewezen betekenisvol’. Fitter en Kandoor zijn winnaars in de categorie ‘in potentie betekenisvol’. Het publiek op de Positive Finance Day bepaalt uiteindelijk wie de award mee naar huis mag nemen. De jury reikt op 9 november tevens een award uit aan de persoon die een positief verschil heeft gemaakt in de financiële sector.

Genomineerden bewezen betekenisvol:
Commoneasy heeft een tool ontwikkeld om samen met een netwerk een vangnet te vormen. Terug naar de kern van verzekeren waar het draait om echte solidariteit, maar dan online. Door het gebruik van cirkels (je start met je eigen persoonlijke connecties, daarna kom je via jouw connecties  in de tweede cirkel), bouw je snel dekking op. Commoneasy richt zich op zzp-ers en gelooft dat je vrienden je beste backup zijn.

Lendahand speelt in op de ‘missing middle’ in opkomende economieën door middel van crowdfunding; een lening wordt door een investeerder via de website van Lendahand verstrekt aan een lokale partner die het op zijn beurt weer uitleent aan het betreffende bedrijf. De uitlener ontvangt via Lendahand een gezond rendement en de ondernemer betaalt een eerlijke rente. Oprichter Peter Heijen: “Toen ik een paar jaar geleden door Nepal, India en Bangladesh reisde, zag ik met mijn eigen ogen dat ondernemerschap en werkgelegenheid de sterkste wapens zijn tegen armoede.”

Otly heeft als missie: kinderen en ouders van een service te voorzien waar traditionele banken en scholen tekort schieten. Het biedt financiële educatie en kindvriendelijk bankieren. Gratis app waarmee ouders virtueel zakgeld naar hun kind over kunnen maken en de financiën van de kinderen bij kunnen houden. De junior versie leert het kind met geld omgaan. Het uiteindelijke doel van Otly, de droom, is om een wereld te creëren zonder financiële ongeletterdheid.

Genomineerden potentie betekenisvol:
Fitter geeft persoonlijk advies op basis van jouw lifestyle data - beweging, slaap, voeding - om de beste versie van jezelf te worden en koppelt daar een financiële beloning aan. Ook als je minder gezond of ziek bent, maar wel structureel aan je gezondheid werkt wordt je beloond. Zo maken zij het voor iedereen niet alleen gemakkelijk om gezond bezig te zijn, maar is het ook nog goed voor de portemonnee. Door dit model is het mogelijk een deel van de premietoeslag terug te geven aan de klant. En uiteindelijk profiteert ook de verzekeraar hiervan, want een gezondere portefeuille, fair pricing en een beter imago.

Kandoor De consument maakt steeds meer financiële keuzes zelf. Dat geeft vrijheid maar soms ook stress. Onnodig. Want er zijn genoeg mensen met kennis die willen helpen. Deze financiële professionals uit het veld hebben zich aangesloten bij Kandoor en worden gidsen genoemd. Deze gidsen helpen je vrijwillig en chatten dus kosteloos met de consument over een vraag. Geheel onafhankelijk. Gewoon omdat ze daar blij van worden en er zelf van leren. En de consument kan door. De financiële vragen worden binnen vier uur beantwoordt. De antwoorden worden gegeven door vrijwillige en onafhankelijke gidsen. Een maatschappelijk initiatief gefinancierd en gesteund door pensioenuitvoerder APG met partners: SVB, ABP, Menzis, Obvion, Jumba.nl, ACP. 

Shortlist inspirerende personen:
Als personen zijn in de shortlist opgenomen: Natasja Naron van Gabriël financiële bescherming, Ronald de Rooij en Rob Wolters van Huis & Hypotheek Nunspeet en Joyce Velu en Robbert Vesseur van Good Finance.

De Award wordt op 9 november uitgereikt tijdens de Positive Finance Day, een initiatief van de stichting New Financial Forum en Dazure.