Positive Finance Award

#shortlist

Positive Finance Award 2017

Er zijn volop lichtpunten in de financiële wereld. Dat is de conclusie van de jury van de Positive Finance Award. Uit een longlist van meer dan vijftig kandidaten heeft de jury een shortlist samengesteld van twaalf impactvolle initiatieven en drie inspirerende personen die meedingen naar de Positive Finance Award 2017.

De opdracht voor de jury: zoek initiatieven binnen de financiële wereld waar de samenleving écht iets aan heeft gehad, waar mensen duurzaam mee geholpen zijn en waar de - financiële - wereld mooier door is geworden. De jury hanteert hierbij drie categorieën: initiatieven die bewezen betekenisvol zijn, initiatieven die vooruitstrevend zijn en in potentie betekenisvol en personen die het verschil maken.

Shortlist bewezen betekenisvol

De shortlist in de categorie Bewezen betekenisvol bestaat uit:

 • Bunq is ‘the bank of the free’, de Whatsapp onder de banken. Het enige wat nodig is om te bankieren is een mobiele telefoon en de bunq app. Bunq kreeg in 2015 een bankvergunning van DNB.
   
 • Commoneasy heeft een tool ontwikkeld om samen met een netwerk een vangnet te vormen, terug naar de kern van verzekeren, maar dan online. Door het gebruik van cirkels (connecties van jouw connecties komen in de tweede cirkel), bouw je snel dekking op. Commoneasy richt zich op zzp-ers.
   
 • Lendahand speelt in op de ‘missing middle’ in opkomende economieën door middel van crowdfunding; een lening wordt door een investeerder via de website van Lendahand verstrekt aan een lokale partner die het op zijn beurt weer uitleent aan het betreffende bedrijf. De uitlener ontvangt via Lendahand een gezond rendement en de ondernemer betaalt een eerlijke rente.
   
 • Otly heeft als missie: kinderen en ouders van een service te voorzien waar traditionele banken en scholen tekort schieten. Het biedt financiële educatie en kindvriendelijk bankieren. Gratis app waarmee ouders virtueel zakgeld naar hun kind over kunnen maken en de financiën van de kinderen bij kunnen houden. De junior versie leert het kind met geld omgaan.
   
 • Tikkie is een gratis app waarmee men een terugbetaalverzoek via Whatsapp kan versturen. Tikkie is een start-up initiatief van ABN Amro.

Shortlist in potentie betekenisvol

De shortlist In potentie betekenisvol bestaat uit:

 • Bundelz is de eerste prepaid autoverzekering in Nederland voor de af & toe rijder. Men koopt een bundel van 1000 kilometer, wanneer je bundel op is kan men een nieuwe bundel kopen. Bundelz is een initiatief van het Sparklab van Nationale-Nederlanden in samenwerking met Vodafone en Intrasurance.
   
 • Digido ofwel digitaal doen een gratis applicatie die je thuisadministratie bundelt en bewaart, geeft grip en overzicht op financiën. De gegevens kun je delen met je adviseur en bevat ook een financiële agenda die bijvoorbeeld aangeeft wanneer een polis verloopt. Gelanceerd door Newest Industry in samenwerking met Advieskeuze.nl.
   
 • Fitalytics/Fitter geeft persoonlijk advies op basis van jouw lifestyle data - beweging, slaap, voeding - om de beste versie van jezelf te worden en koppelt daar een financiële beloning aan.
   
 • Gavin is een eerste risk-sharing-service. Het is ontstaan vanuit het idee dat verzekeren anders kan; beter, eenvoudiger en goedkoper.  Verdienmodel: 15% vergoeding over ieder claimbedrag.
   
 • Kandoor beantwoordt financiële vragen online binnen vier uur. De antwoorden worden gegeven door vrijwillige en onafhankelijke gidsen. Een maatschappelijk initiatief gefinancierd en gesteund door pensioenuitvoerder APG met partners: SVB, ABP, Menzis, Obvion, Jumba.nl, ACP. 
   
 • Ockto is een online methode om data te verzamelen voor consumenten die een financieel product willen afsluiten. De consument kan zo snel en simpel financiële informatie over zijn huishouden verzamelen en delen met anderen. De financiële gegevens worden op een veilige manier gehaald van sites van de overheid waar de gegevens al bekend zijn. Ockto is een product van Yellowtail..
   
 • Think forward initiative is een initiatief van ING, DellEMC, dimension data, CEPR, Deloitte. Het is een platform van experts om uit te zoeken hoe financiële keuzes worden gemaakt. Deze onderzoeksresultaten worden gebruikt om consumenten te helpen.

Shortlist inspirerende personen
Als personen zijn in de shortlist opgenomen: Natasja Naron van Gabriël financiële bescherming, Ronald de Rooij en Rob Wolters van Huis & Hypotheek Nunspeet en Joyce Velu en Robbert Vesseur van Good Finance.

​​​​​​​Jury en spotters

De jury bestaat uit Antoinette Kalkman (FlexFront), Odette Bakker (Dazure), Alexander Koene (BR-ND) en Jack Vos (Luyten Adviesgroep).

Spotters zijn professionals in verschillende disciplines die met de juryleden op zoek zijn gegaan naar de meest betekenisvolle initiatieven. De spotters zijn: Pieter Ris (i-KYC), Michael Dooijes (Startupbootcamp FinTech & CyberSecurity), Kim Cramer (BR-ND), Gert Vasse (YellowTail), Jelle Jansons (Nationale-Nederlanden), Amba Zeggen (Risk & Governance), Justin Schlee (Anva), Martin Koot (MoneyView), Arjen Bijlsma (Munt Hypotheken) en Gijs van Reeden (FlexFront).

De Award wordt op 9 november uitgereikt tijdens de Positive Finance Day, een initiatief van de stichting New Financial Forum en Dazure.